vizesizgezi.com

Litvanya seyahat rehberi

LitvanyaLitvanya

📝 Vize başvurusu gerekli

Hakkında

Litvanya (İng: Lithuania), Avrupa kıtasının Kuzey Avrupa bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 63 bin km²dir ve %35,2 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2023 yılı itibari ile 2,9 milyondur. %68,7 şehirlerde, %31,3 ise kırsalda yaşamaktadır.
Litvanya (Litvanca: Lietuva), resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti (Litvanca: Lietuvos Respublika), Kuzey Avrupa'da bulunan üç Baltık devletinden biridir. Ülkede yerleşim daha çok Baltık Denizi boyunca yoğunlaşmıştır. Kuzeyden Letonya, güneydoğudan Belarus ile Polonya, batıdan ise Rusya egemenliğindeki Kaliningrad ile sınır komşusudur. Litvanya, deniz aşırı olarak Baltık Denizi'nin karşısında bulunan İsveç'le komşudur. Ülkenin nüfusu yaklaşık üç buçuk milyondur. Litvanya'nın en büyük kenti ve başkenti Vilnius'tur.

14. yüzyıl sıralarında Litvanya; Avrupa'nın en geniş sınırlarına sahip devletlerinden biriydi, o dönemde; Belarus, Ukrayna, Polonya ve Rusya'nın bir bölümü Litvanya Büyük Dükalığı'nın egemenliğindeydi. Polonya ve Litvanya, 1569'daki Lublin Birliği'yle yeni bir devlet olarak Polonya-Litvanya Birliği'ni oluşturdu. Bu birleşmeden iki yüzyıl sonra 1772 ile 1795 yılları arasında bu ittifak bozulmaya başladı. Litvanya'nın parçaları Rus İmparatorluğu'nun eline geçti.

I. Dünya Savaşı'nın sonrasında ülkede bağımsızlık hareketleri başladı. 16 Şubat 1918'de ülkede ulusal egemenlik bildirisi yayınlandı. 1940'tan başlayarak Litvanya; Sovyetler Birliği ve Nazi Almanyası'nın etkisine girdi. Ülke, 1944'te II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası'nın egemenliğinden sıyrıldı. Böylece ülkede yeniden Sovyet egemenliği başladı. 11 Mart 1990'da yayınlanan ulusal bir deklarasyonla Litvanya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığını açıkladı ve bağımsızlığını ilan etti.

Uluslararası finans araştırmalarına göre Litvanya, Avrupa'nın en hızlı gelişen ekonomilerinden birine sahiptir. Litvanya; NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'ne üyedir. Ülke, Avrupa Birliği'ne 21 Aralık 2007'deki Schengen Anlaşması'yla tam üye olmuştur. 2009'da, Vilnius Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Tarihte "Litvanya" ismine ilk rastlanılan tarih olan 1009 yılının bininci yıl dönümü, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır. 1 Ocak 2015'te Euro resmi para birimi olarak benimsenmiş ve Eurozone'a dahil olan 19. ülke olmuştur.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Litvanya seyahatlerinde vize alması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Litvanya için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Litvanyaca konuşulur.

💵 Para birimleri

Euro [1 EUR = 33,771 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %16.28708243] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 1,1 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 6,2 milyon turist ağırladı. 2018 yılında turizm, ekonomiye 1,4 milyar dolar ile %3,2 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 97.76 Mbps ile hızlı. Sabit internet, 139.37 Mbps ile 🚀çok hızlı.

Mobil & Wifi (2.28 / 10)

Sabit Internet (4.4 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı ❄️ 6 °C ve soğuk. Mevcut üç ayın (Kasım, Aralık ve Ocak) ortalaması ise ❄️ -2 °C ve soğuk. İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsimi ise ❄️ 7 °C ve soğuk.
Yıllık ortalama6 °C ❄️
3 aylık ortalama-2 °C ❄️
Bahar ortalaması6 °C ❄️
Yaz ortalaması17 °C 🌤️
Sonbahar ortalaması7 °C ❄️
Kış ortalaması-4 °C ❄️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2023 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 71 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %-5,2 düşüşle, 25 bin dolardır. 2023 yılında tüketici enflasyonu %9,1 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.