vizesizgezi.com

Hırvatistan seyahat rehberi

HırvatistanHırvatistan

📝 Vize başvurusu gerekli

Hakkında

Hırvatistan (İng: Croatia), Avrupa kıtasının Güney Avrupa bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 56 bin km²dir ve %34,7 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2023 yılı itibari ile 3,9 milyondur. %58,6 şehirlerde, %41,4 ise kırsalda yaşamaktadır.
Hırvatistan (Hırvatça: Hrvatska, Sırp-Hırvatça telaffuz: [xř̩ʋaːtskaː]) veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska dinle ), Avrupa'da Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan üniter demokratik bir parlamenter cumhuriyet. Başkenti aynı zamanda en büyük kenti Zagreb olan devlet, başkentin dışında 20 idari bölgeye bölünmüştür. Hırvatistan kıtasal alanı ve binden fazla adasıyla 56.594 km²'lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Ülkenin 4,29 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu Hırvat'tır ve en büyük din Hristiyanlığın Katolik Mezhebidir.

Hırvatlar ilk olarak 6. yüzyılda, günümüzde Hırvatistan olarak bilinen bölgeye gelmişler ve 9. yüzyıla doğru iki düklükten oluşan bir devlet kurmuşlardır. Uluslararası olarak tanınması 7 Haziran 879 yılında Dük Branimir öncülüğünde gerçekleşmiştir. Tomislav'ın 925 yılında ilk kral olmasıyla birlikte Hırvatistan bir krallığa dönüşmüştür. Hırvatistan Krallığı 2. yüzyıla yakın bir süre boyunca bölgede egemen olmayı sürdürmüş, Kral IV. Petar Krešimir ve Dmitar Zvonimir dönemlerinde altın çağını yaşamıştır. 1102 yılında hanedanın da sonunu getirecek olan kriz sebebiyle Macaristan Krallığı ile birlik olmuştur. 1527'de Osmanlı işgaliyle karşı karşıya kalan Hırvatistan Parlamentosu Habsburg Hanedanı'ndan I. Ferdinand'ı Hırvatistan tahtına çıkarmıştır. 1918'de I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan eden Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti ile iş birliği içerisinde Yugoslavya Krallığı kuruldu. II. Dünya Savaşı boyunca kısa dönem faşist bir kukla devlet olan Hırvatistan Bağımsız Devleti adı altında yönetilen ülke savaştan sonra Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin kurucu ve bileşenleri arasında yer aldı. Haziran 1991'de bağımsızlığını ilan eden ve 8 Ekim 1991'de bağımsız olan Hırvatistan, bağımsızlığın üzerine 4 yıl boyunca süren bir savaş geçirdi.

Hırvatistan parlamenter sistem ile yönetilen bağımsız bir devlettir. Hırvatistan bugün oldukça yüksek hayat standartları, ortalama ömür, okur-yazarlık oranları ve homojen gelir dağılımı oranlarıyla Orta Avrupa ülkeleri arasında yüksek eğitim, sağlık, yaşam kalitesi ve ekonomik dinamizm standartlarına sahiptir. Uluslararası Para Fonu tarafından gelişmekte olan ülke olarak sınıflandırılan ülke, Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ekonomi olarak tanımlanmaktadır. Hırvatistan Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, NATO ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi olup Akdeniz Birliği'nin kurucu üyelerindendir. 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ise Avrupa Birliği üyesi olmuştur.

Ülke ekonomisinin büyük bölümü hizmet sektörüne dayalıyken sanayi ve tarım diğer büyük sektörlerdir. Dünya'nın en çok tercih edilen 18. turistik ülkesi olan Hırvatistan, özellikle yaz ayları boyunca turizm sektöründen büyük gelir elde eder. Devlet, kayda değer hükûmet harcamalarıyla ekonomiyi bir ölçüde kontrol eder. Avrupa Birliği ülkenin en önemli ticaret ortağıdır. 2000 yılından beri özellikle Pan-Avrupa koridorları üzerindeki ulaştırma rotaları ve tesisler üzerinde altyapı çalışmaları gerçekleştirmektedir. İç kaynaklar Hırvatistan enerjisinin kayda değer bir bölümünü oluşturmaktadır. Hırvatistan medya ve yayıncılık alanında çok sayıda kamu kurumunu ve kurumsal yatırımlar yoluyla kültürü desteklerken, evrensel bir sağlık sistemi ve ücretsiz ilköğretim ve ortaöğretim sağlar.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Hırvatistan seyahatlerinde vize alması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Hırvatistan için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Hırvatça konuşulur.

💵 Para birimleri

Malasef kullanılan para birimleri hakkında elimizde bilgi yok.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %35.46926081] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 5,7 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 60 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 12 milyar dolar ile %38,6 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 84.86 Mbps ile hızlı. Sabit internet, 64.63 Mbps ile hızlı.

Mobil & Wifi (1.98 / 10)

Sabit Internet (2.04 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı 🌤️ 11 °C ve ılık. Mevcut üç ayın (Kasım, Aralık ve Ocak) ortalaması ise ❄️ 3 °C ve soğuk. İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsimi ise 🌤️ 12 °C ve ılık.
Yıllık ortalama11 °C 🌤️
3 aylık ortalama3 °C ❄️
Bahar ortalaması11 °C 🌤️
Yaz ortalaması20 °C ☀️
Sonbahar ortalaması12 °C 🌤️
Kış ortalaması2 °C ❄️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2023 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 80 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %3 artışla, 21 bin dolardır. 2023 yılında tüketici enflasyonu %7,9 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.