vizesizgezi.com

Finlandiya seyahat rehberi

FinlandiyaFinlandiya

📝 Vize başvurusu gerekli

Hakkında

Finlandiya (İng: Finland), Avrupa kıtasının Kuzey Avrupa bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 304 bin km²dir ve %73,7 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2023 yılı itibari ile 5,6 milyondur. %85,8 şehirlerde, %14,2 ise kırsalda yaşamaktadır.
Finlandiya (Fince: Suomi, İsveççe: Finland) veya resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüzölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.Finlandiya'da insan yaşamı MÖ 9000'de Son Buzul Dönemi'nin ardından başladı. Taş Devri'nde çeşitli seramik kültürleri ortaya çıktı. Tunç ve Demir çağlarında diğer Fennoskandiya ve Baltık kültürleriyle ilişkiler güçlendi. 13. yüzyıl sonlarından itibaren Kuzey Haçlı Seferleri'nin bir sonucu olarak İsveç'in egemenliği altına girdi. 1809'daki Finlandiya Savaşı'nın ardından ülke Finlandiya Büyük Prensliği adı altında Rusya'ya bağlı özerk bir yönetim hâline geldi. Bu dönemde Fin ulusal sanatı büyük bir atılım gerçekleştirdi ve bağımsızlık fikri yayıldı. 1906'da Finlandiya genel oy hakkını tanıyan ilk Avrupa ülkesi, dünyada ise tüm yetişkinlere seçilme hakkı veren ilk ülke oldu. Son Rus çarı olan II. Nikolay, ülkeyi Ruslaştırmak ve özerkliğini sonlandırmak istediyse de, 1917 Rus Devrimi'nin ardından Finlandiya bağımsızlığını ilan etti. 1918'de yeni kurulmuş olan ülke Fin İç Savaşı'nı yaşadı. II. Dünya Savaşı sırasında Kış Savaşı ve Devam Savaşı'nda Sovyetler Birliği'ne karşı, Laponya Savaşı'nda ise Nazi Almanyası'na karşı savaştı. Savaşların ardından topraklarının bir bölümünü kaybetti ancak bağımsızlığını korumayı başardı.

1950'lere kadar bir tarım ülkesi olarak kalan Finlandiya; II. Dünya Savaşı'nın ardından bir yandan hızla sanayileşerek gelişmiş, bir yandan da İsveç modelini örnek alan bir refah devleti inşa etmiştir. Sonuç olarak refah tabana yayılmış ve ülke yüksek bir kişi başına gelire sahip olmuştur. 1955'te Birleşmiş Milletler'e katılmış ve tarafsızlık politikası ilan etmiştir. 1969'da OECD'ye, 1994'te NATO'nun Barış İçin Ortaklık programına, 1995'te Avrupa Birliği'ne, 1997'de Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi'ne ve 1999'da Euro bölgesine girmiştir.

Finlandiya eğitim, ekonomik rekabet, sivil özgürlükler, yaşam kalitesi ve insani gelişme gibi birçok uluslararası değerlendirmede lider konumundadır. 2015'te ülke Beşeri Sermaye Raporu ve Basın Özgürlüğü Endeksi'nde birinci sırada yer almış, Kırılgan Ülkeler Endeksi'nde 2011-2016 yılları arasında art arda en sağlam ülke, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nda da en eşit ikinci ülke olmuştur. Ayrıca 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Dünya Mutluluk Raporu'nda zirvede yer almıştır.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Finlandiya seyahatlerinde vize alması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Finlandiya için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Fince, İsveççe konuşulur.

💵 Para birimleri

Euro [1 EUR = 33,771 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %62.78452873] ülke çapında yaygındır. Bununla birlikte özellikle küçük şehirlere seyahatlerinizde yanınızda yedek nakit para bulundurmanızı önerilir. Yaklaşık 🏧 2,1 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 3,3 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 5,9 milyar dolar ile %5,5 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 109.01 Mbps ile 🚀çok hızlı. Sabit internet, 124.37 Mbps ile 🚀çok hızlı.

Mobil & Wifi (2.54 / 10)

Sabit Internet (3.92 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı ❄️ 1 °C ve soğuk. Mevcut üç ayın (Kasım, Aralık ve Ocak) ortalaması ise 🧊 -8 °C ve dondurucu. İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsimi ise ❄️ 2 °C ve soğuk.
Yıllık ortalama1 °C ❄️
3 aylık ortalama-8 °C 🧊
Bahar ortalaması0 °C ❄️
Yaz ortalaması14 °C 🌤️
Sonbahar ortalaması2 °C ❄️
Kış ortalaması-10 °C 🧊
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2023 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 298 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %-2,3 düşüşle, 53 bin dolardır. 2023 yılında tüketici enflasyonu %6,3 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.