vizesizgezi.com

Ermenistan seyahat rehberi

ErmenistanErmenistan

🖥️ E-vize

Hakkında

Ermenistan (İng: Armenia), Asya kıtasının Batı Asya bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 28 bin km²dir ve %11,5 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2023 yılı itibari ile 2,8 milyondur. %63,7 şehirlerde, %36,3 ise kırsalda yaşamaktadır.
Ermenistan (Ermenice: Հայաստան, romanize: Hayastan, Ermenice telaffuz: [hɑjɑsˈtɑn]) veya resmî ismiyle Ermenistan Cumhuriyeti (Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն, romanize: Hayastani Hanrapetut‘yun, Ermenice telaffuz: [hɑjɑsˈtɑni hɑnɾɑpetuˈtʰjun]), Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan ve Rus barış gücünün yer aldığı Laçın Koridoru, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.Ermenistan üniter, çok partili, demokratik bir ulus devlettir. Urartu MÖ 860 yılında kurulmuş ve MÖ 6. yüzyılda yerini Ermenistan Satraplığı almıştır. Ermenistan Krallığı MÖ 50. yüzyılda Büyük Dikran hükümdarlığı altında yüksekliğine ulaştı. Sonra da, Hristiyanlığı resmî din olarak kabul eden dünyadaki ilk devlet oldu. Hristiyanlığın devletin resmî dini olarak kabul edilme tarihi 301'dir. Eski Ermeni krallığı, 5. yüzyılın başlarında Bizans ve Sasani İmparatorlukları arasında bölündü. 9. yüzyılda Pakratuni Hanedanlığı döneminde Ermeni Bagratuni Krallığı restore edildi. Bizanslılara karşı yapılan savaşlar nedeniyle gerileyen krallık 1045 yılında düştü ve Ermenistan kısa süre sonra Selçuklu'nun bir parçası oldu. 11 ve 14. yüzyıllar arasında Akdeniz kıyısında bir beylik ve sonrasında da krallık olan Kilikya Ermeni Krallığı kuruldu.

16 ve 19. yüzyıllar arasında Ermenistan, defalarca Osmanlı ve Pers imparatorluklarının egemenliğine girdi. 19. yüzyılda Ermenistan Rus İmparatorluğu tarafından işgal edilirken geri kalan bölgeler Osmanlı egemenliği altında kalmıştır. 1 Haziran 1915 tarihinde Osmanlı hükûmeti tarafından Takvim-i Vekâyi'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehcir Kanunu ile yaklaşık 422.758 Ermeni zorunlu göçe tabi tutuldu. 1918'de, Rus Devrimi'nin ardından, Rus olmayan tüm ülkeler bağımsızlıklarını ilan ettiler ve bunun sonucunda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. 1920'de devlet, Transkafkasya Sosyalist Federatif Sovyet Cumhuriyeti'ne dahil edildi ve 1922'de Sovyetler Birliği'nin kurucu üyesi oldu. 1936'da Transkafkasya devleti dağıldı ve Ermeni Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti de dahil olmak üzere ortaya çıkan bu devletler Sovyetler Birliği cumhuriyetlerine dönüştü. Modern Ermenistan Cumhuriyeti, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bağımsız oldu.

Ermenistan, gelişmekte olan bir ülkedir ve 2018 İnsani Gelişme Endeksi'nde 81. sırada yer almaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Erivan'dır; Gümrü, Vanadzor, Eçmiadzin ve Hrazdan ülkenin diğer önemli şehirlerindendir. Ekonomisi büyük oranda endüstri ve madenciliğe dayanmaktadır. Ermenistan coğrafi olarak Güney Kafkasya'da yer alırken, genellikle jeopolitik bakımdan Avrupa devleti olarak kabul edilir. Ermenistan jeopolitik olarak Avrupa ile pek çok açıdan uyum sağladığından Avrupa Konseyi, Doğu Ortaklığı, Eurocontrol ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası dahil olmak üzere çok sayıda Avrupa kuruluşun; Asya Kalkınma Bankası, Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü, Avrasya Birliği, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Kalkınma Bankası dahil olmak üzere Avrasya'daki belirli bölgesel grupların üyesidir. Ermenistan ayrıca dünyanın en eski ulusal kilisesi olan Ermeni Apostolik Kilisesi'ni ülkenin birincil dinî kurumu olarak kabul etmektedir. Resmî dili Ermenice olan devletin kullandığı alfabe MS 405 yılında Mesrop Maştots tarafından yaratılmıştır. Ülke 1991 yılından beri Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesini fiilen işgal etmekte ve de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin varlığını desteklemektedir.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Ermenistan seyahat öncesinde elektronik vize başvurusu yapması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Ermenistan için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Ermenice, Rusça konuşulur.

💵 Para birimleri

Ermenistan Dramı [1 AMD = 0,077 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %8.104084432] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 1,8 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 1,9 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 1,6 milyar dolar ile %27,5 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 32.77 Mbps ile 🐢ortalama hızlı. Sabit internet, 56.2 Mbps ile hızlı.

Mobil & Wifi (0.76 / 10)

Sabit Internet (1.77 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı ❄️ 8 °C ve soğuk. Mevcut üç ayın (Kasım, Aralık ve Ocak) ortalaması ise ❄️ -3 °C ve soğuk. İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsimi ise ❄️ 9 °C ve soğuk.
Yıllık ortalama8 °C ❄️
3 aylık ortalama-3 °C ❄️
Bahar ortalaması7 °C ❄️
Yaz ortalaması19 °C ☀️
Sonbahar ortalaması9 °C ❄️
Kış ortalaması-5 °C 🧊
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2023 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 20 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %10,7 artışla, 7,3 bin dolardır. 2023 yılında tüketici enflasyonu %2 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Elimizdeki verilere göre Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmamaktadır. Güncel durum için konsolosluk.gov.tr adresine göz atabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.